1 Ocak 2016 Cuma

LAZANYA (Lasagna al Ragu)

Bir İtalyan klasiği
LAZANYA
(Lasagna al Ragu)
Domates Sos Malzemeleri
  • 200 gr Dana Kıyma
  • 1 Büyük Boy Soğan
  • 1 Adet Havuç
  • 1/2 Pırasa
  • 1-2 Dal Kereviz sapı(isteğe bağlı)
  • 2 Bardak Domates Konservesi
  • 1 Yemek Kaşığı Salça
  • 1/2 Bardak Su
  • 2 Çay Kaşığı Tuz
  • 1 Çay Kaşığı Karabiber
  • 1 Çay Kaşığı Kimyon
  • 1 Çay Kaşığı Acı Pul Biber
  • (İsteğe bağlı kekik)


Başamel Sos
  • 1 Yemek Kaşığı Tereyağ
  • 1-2 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
  • 2-3 Yemek Kaşığı Un
  • 2-3 Su Bardağı Süt

Not: Kendim açabilecek kadar yetenekli olmadığım için Barilla Lazanya kullanıyorum. 
6 porsiyon için 12 yaprak yeterli olacaktır.
  • Üzeri İçin 1 Kase Kaşar Peyniri


Sosun Yapılışı:
        Soğanlarımızı yemeklik küp küp doğruyoruz. Aynı şekilde diğer sebzelerimizi de. Tavamıza zeytin yağ ekleyerek soğanları kavurmaya başlıyoruz. Zeytin yağ hızlıca yanacağı için ocağın ısısı çok yüksek olmamalıdır. Soğanların üzerine tuzumuzun bir miktarını ekliyoruz. Tuz soğanların yumuşamasına yardım eder. Kıymayı küçük küçük parçalayarak soğana ekleyelim. Kıymaların rengi değiştikten sonra sıra havuç, pırasa ve kereviz saplarında. Tüm malzeme bir süre kavrulmaya devam eder. Ardından domates konservesi ve su ile inceltilmiş salça karışıma eklenir. Sosumuza son olarak 
baharatları eklenerek kısık ateşte suyunu çekene kadar kaynatılır. (az sulu olmalı)

Başamel Sos Yapılışı
        Zeytin yağ ve tereyağ tencereye alınır. Ocak çok hızlı olmamalıdır. Un eklenerek yavaşça kavrulması sağlanır. Unun kavrulmaya başladığını renginden ve kokusundan anlayabilirsiniz. çırpıcı ile süt yavaşça eklenmeye başlanır. İlk başta topaklanmış gibi olsa de kaynama aşamasına kadar topaklar açılacaktır. Dikkat etmeniz gereken sos aşırı koyu olamamalıdır. Eğer istediğinizden koyu bir sos elde ederseniz korkmayın bir miktar süt imdadınıza yetişir. Sosun altını kapattıktan sonra tuz ve karabiber ekleyerek tatlandırınız.

        Sıra lazanyalarımızı pişirmeye geldi. Derin bir tencerede kaynamış suya bir fiske tuz atıyoruz. Suyun tekrar kaynamasını bekliyoruz. Bir yandan da bir leğende soğuk su bulunduruyoruz. Çünkü kaynadıktan sonra su yüzüne çıkan lazanyaları soğuk suda şoklamamız gerekli.

        Bir yandan da lazanyamızı yapacağımız tepsi yada kapta 2 tahta kaşığı kadar başamel sos yağlanmış kaba spatula ile yayılır. Sıcak suda haşlanmış 3 yaprak lazanyalar soğuk suda şoklanıp fazla suyu alındıktan sonra tepsiye dizilir. Üzerine önce başamel sos daha sonra kıyma-domatesli sos yayılır.. Her köşesine eşit dağılmasına dikkat edelim lütfen. Bu sıralama işlemine 4 kat olacak şekilde devam edilir. En üstte lazanya katmanının üstüne sadece başamel sos dökülerek, eşit olarak dağıtılır. En üstüne de Kaşar Peyniri tüm yüzeyi kaplayacak şekilde dağıtılır.

       Fırın önceden ısıtılmış olacak. 200-220 derece pişirme içim uygundur. Fırının orta kısmı pişirme için uygundur. 20 dakika kadar ve üstteki peynir eriyene kadar pişirilir. Fırından çıkarıldıktan sonra 10 dakika kadar dinlendirilir. 6 kişilik olarak porsiyonlama yapılabilir. Afiyet olsun....



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BİZ

Sizin İçin Seçtiklerimiz