EV YAPIMI TARHANA
Malzemeler:
- 1 Kilo Kuru Soğan
- 4 Kilo Salçalık Biber
- 1 Kilo Domates
- 1,5-2 Kilo Süzme Yoğurt
- 1/2 Kilo Nohut
- 1 Bardak İrmik
- 5-6 kg Un
- 2-3 Yemek Kaşığı Tuz
- Taze Kekik
- Acı Biber (Toz-Pul)
Yapılışı:
Tarhanamız için büyükçe bir tencere alıyoruz. İri parçalar halinde önce soğan, salçalık biberler, domates sırası ile doğranır ve tencereye konur. Ayrı bir tarafta da nohut kaynatılır. Malzemelerin üzerine tuz eklenerek kaynamaya bırakılır. Malzemeler yumuşayana kadar kaynatılır. Ocaktan alındıktan sonra baharatlar eklenir.
Sebzeler ve nohut kaynatılıp ocaktan alındıktan önce sebzelerin suyu bir miktar süzdürülür daha sonra hepsi blendır ile ufak parçalar haline getirilir. Büyükçe bir kap içine( biz leğen yada kova kullanıyoruz) bir miktar yukarıda belirtilen un ve irmik eklenir, ve havuz gibi açılır. Kaynamış ve ufaltılmış malzemelerden bir miktar ve yoğurt eklenerek yavaş yavaş hamur elde edilir. Bu işleme kaynatılmış malzemeler bitene kadar devam edilir. Un ile kıvam verilir. Hafif ele yapışacak şekilde bir hamur elde edilir.
Elde ettiğimiz hamur 15 gün boyunca günde 2-3 kez yoğurularak mayalanması sağlanır. Yoğurmamızın nedeni, mayalanma sürecini arttırmaktır. Süreç sonunda tüm hamur küçük küçük parçalar halinde çarşaf yada bir bez üzerine dökülmelidir. Kuruma çabuk gerçekleşecektir. Hamuru tekrar küçük parçalara bölünüz. Hamurların istenilen kurumaya geldiğini, çarşaf üzerine hamuru sürtüp ufalanma meydana gelmesi ile anlayabilirsiniz. Kuruma gerçekleştikten sonra blendır yada bizim gibi elek kullanarak ufak hale getiriniz.
Not: Biz çarşaf üzerinde hamurları ufalamaya çalışıyoruz. Elimiz ve çarşaf arasına sıkıştırdığımız hamuru, çarşafa sürterek ufak parçalara ayrılmasını sağlıyoruz.
Tüm bu işlemlerden sonra yine çarşaf üzerine tarhanamızı yayarak kurumaya bırakıyoruz. 5-6 gün havaya göre değişir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder